Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку

Шановні споживачі ПрАТ «Шепетівкагаз»

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та внесла відповідні зміни до Кодексу газорозподільних систем.

Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку затверджений Поставою НКРЕКП № 2291 від 05.12.2023 р. та опублікований на сайтах НКРЕКП https://www.nerc.gov.ua/acts/pro-zatverdzhennya-tipovogo-dogovoru-na-tehnichne-obslugovuvannya-vnutrishnobudinkovih-sistem-gazopostachannya-bagatokvartirnogo-budinku-ta-vnesennya-zmin-do-kodeksu-gazorozpodilnih-sistem та ПрАТ «Шепетівкагаз» https://shepetivkahaz.ukraina.org.ua/spozhyvacham/tekhnichne-obsluhovuvannya-vnutrishnobudynkovykh-system.

Документ набрав чинності наступного дня з моменту його оприлюднення.

Згідно з п.4 Постанови, 07.12.2023 всі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали існуючих договорів або не подали заявку на приєднання до Колективного договору в особі уповноваженого представника, автоматично приєднались до Типового договору з Оператором ГРМ, який виконує господарську діяльність відповідно до зони ліцензованої діяльності.

У випадку укладання договору з іншим суб’єктом господарювання управитель будинку або інша уповноважена особа має повідомити про це Оператора ГРМ впродовж 15-ти календарних днів із дати укладання договору. Це передбачено Наказом Міністерства енергетики України від 29.09.2023 №292 «Про затвердження Порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку».

Цей Договір є договором приєднання, що укладається з урахуванням вимог статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного кодексу України та не потребує двостороннього підписання між Сторонами його письмової форми.

Умовами Типового договору передбачено, що плата за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж здійснюється один раз на рік, відповідно до складеної ПрАТ «Шепетівкагаз» кошторисної вартості.

Наказом від 27.05.2020 № 342 Міністерство енергетики та захисту довікілля затвердило Перелік видів робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в житлових будинках, відповідно до якого виконуюються такі роботи:

  • Технічне обслуговування (огляд) газопроводів з перевіркою наявності вільного доступу до газопроводів та газового обладнання, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору: футляр-газопровід, та очищення його від бруду, у разі необхідності, відновлення - один раз на рік.
  • Перевірка на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання, розміщених за межами приміщень споживачів, з інженерно-технічними системами, приладовим методом або мильною емульсією та усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність - один раз на 6 місяців (до початку та після закінчення опалювального сезону).
  • Планове випробування на щільність газопроводів тиском 500 даПа (в залежності від терміну експлуатації системи газопостачання).
  • Технічне обслуговування запірних пристроїв, установлених на газопроводах та газовому обладнанні, з перевіркою працездатності і розбиранням без демонтажу, очищенням від залишків корозії й мастила, змащуванням та притиранням - один раз на рік.
  • Перевірка спрацювання стаціонарних сигналізаторів загазованості приміщень, а також комутованих з ними пристроїв для автоматичного відключення постачання газу та засобів попереджувальної сигналізації на відповідність параметрам, встановленим заводом-виробником.

Роботи з поточного та капітального ремонту, реконструкції, технічного переоснащення внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку та/або нежитлових приміщень не входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання.

З повагою,

адміністрація ПрАТ «Шепетівкагаз»

Поділитися:
Планово-профілактичні роботи
19.07.2024 08:31
ДО УВАГИ АБОНЕНТІВ ПРИРОДНОГО ГАЗУ ПрАТ «Шепетівкагаз» доводить до вашого відома, що згідно графіку спільних зупинок ГРС Красилівського ПМ Бердичівського ЛВУМГ по ПрАТ …
Графік ПТО на Липень 2024р
03.07.2024 14:05
Приватне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації Шепетівкагаз (далі – ПрАТ «Шепетівкагаз») повідомляє, що, на виконання Правил безпеки систем газопостачання, ст.19 Закону України «Про…
До відома споживачів природного газу сіл Городище, Серединці, Пашуки.
28.06.2024 11:10
28.06.2024 року з 13:00 після завершення аварійно-відновлювальних робіт на ділянці газопроводу в с.Городище, працівниками ПрАТ «Шепетівкагаз» будуть проводитися пусконалагоджувальні роботи…